Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ 2013!!!




Συνάδελφοι,
 Μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας, συνεχών διλλημάτων και αυταπατών ότι στο τέλος εμείς θα τη γλιτώσουμε, το τραπεζικό κεφάλαιο συγχωνεύεται για να αντιμετωπίσει την κρίση του, να διασφαλίσει την υψηλή του κερδοφορία. Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές που έχουν ανακοινωθεί δε θα φέρουν τίποτα θετικό για εμάς και τις οικογένειες μας, για το λαό γενικότερα, τα καταχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Οι συγχωνεύσεις ανταποκρίνονται αποκλειστικά και μόνο στα συμφέροντα των τραπεζιτών, των μεγαλοκεφαλαιούχων που θέλουν να έχουν ισχυρούς τραπεζικούς ομίλους. 
Είναι λοιπόν φυσιολογική η αγωνία της ΕΕ, της κυβέρνησης , των ΜΜΕ,  των μεγαλοαναλυτών για την περίφημη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το <<νοικοκύρεμα>> του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Από κοντά και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΟΤΟΕ και στα επιχειρησιακά σωματεία που μιλάνε για διασφάλιση της εργασίας, βέβαια τους έχουν προλάβει οι απολύσεις στις συνεταιριστικές τράπεζες, οι μειώσεις μισθών σε Αλφα, Εμπορική, Εθνική, Γιουρομπανκ, οι εξελίξεις στην ΑΤΕ και την Πειραιώς,η εθελουσία στην Κύπρου. 
Σε αυτή λοιπόν την εποχή το κλαδικό σωματείο Ζάκυνθο στο χρηματοπιστωτικό με βάση την εμπειρία που έχει αποκομίσει από τις γενικές συνελεύσεις, τις συσκέψεις, το διάλογο με τους συναδέλφους, την οργάνωση κάθε μάχης που έχει να κάνει με τα συμφέροντα των εργαζομένων στο κλάδο, τις ανηφόρες και τις κατηφόρες σε αυτό που λέμε αγώνα καλεί τους συναδέλφους να προβληματιστούν, να σπάσουν τη μοιρολατρία  αξιοποιώντας της πλούσια πείρα που έχουν αποκτήσει από όλη αυτή την επίθεση που έχουμε δεχτεί. 
 Φαίνεται πλέον καθαρά ότι όλες αυτές οι θυσίες που έχουμε κάνει γίνονται για να ισχυροποιηθούν μια χούφτα κεφαλαιοκράτες. Εμείς οι εργαζόμενοι δεν χρωστάμε σε κανέναν, γιατί παράγουμε και δημιουργούμε όλο τον πλούτο αλλά στην αυγή του 2013 δεν έχουμε δουλειά, φάρμακα, τρόφιμα, περίθαλψη, ωράριο, οικογένεια. Δεν έχουμε μέλλον για τα παιδιά μας και  τη νέα γενιά. Για ποια ανάπτυξη λοιπόν μας λένε; Υποστηρίζουν την ανάπτυξη με βάση τα δικά τους συμφέροντα, τα συμφέροντα δηλαδή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Εμείς συνάδελφε σε καλούμε να παλέψεις για την ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες που έχεις το 2013, για μόνιμη σταθερή δουλειά, ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη, παιδεία, αναψυχή, φτηνές μεταφορές και ενέργεια. Μόνο με τέτοιο προσανατολισμό μπορούμε σήμερα να παλέψουμε ενάντια στις απολύσεις στον κλάδο, την κατάργηση της ΣΣΕ, τη διάλυση των ταμείων, τα χαράτσια και τη φοροληστεία , την εντατικοποίηση της δουλειάς. Ανάπτυξη που δεν συμβαδίζει με την οικονομική και πολιτική στρατηγική της ΕΕ των μονοπωλίων, που δεν αναγνωρίζει κανένα χρέος στο λαό και έχει ως βάση τον εργαζόμενο λαό ιδιοκτήτη και κυρίαρχο όλου του πλούτου που παράγει. 
 Μπροστά στο νέο χρόνο και σε όλα αυτά που θα έρθουν καλούμε τους συναδέλφους στον κλάδο να βγάλουν συμπεράσματα, να συσπειρωθούν γύρω από το κλαδικό σωματείο στηριζόμενοι στην εμπειρία που έχουν από τις μικρές και μεγάλες μάχες που έχουμε δώσει στη Eurobank, την Αλφα, την τράπεζα Πειραιώς, την Αγροτική, την Κύπρου. Η οργάνωση αυτή και η γραμμή της ρήξης με την εργοδοσία και τα συμφέροντα της αποτελεί πυξίδα για τις επόμενες μάχες που πρέπει να δώσουμε καθώς η επίθεση στα δικαιώματα και τη ζωή μας δε θα σταματήσει εδώ. Μέσα από αυτές τις μάχες γίναμε καλύτεροι, ήρθαμε σε αντιπαράθεση, λύσαμε πρακτικά προβλήματα και ακόμα έχουμε να λύσουμε πολλά. Το κύριο είναι όμως ότι μέσα από το σωματείο και τους αγώνες του σφυρηλατούμε αυτό που λέμε ταξική ενότητα και αλληλεγγύη.          
Συνάδελφοι
     Η <<τυφλή>> δικαιοσύνη αποφάσισε στις 18 Δεκέμβρη να τιμωρήσει τον πρόεδρο του Εργατ/κού κέντρου Ζακύνθου Τάκη Στρούζα, τον πρώην γραμματέα του ΕΚΖ Κόμη Διονύση και τους συναδέλφους Διονύση Κλάδη και Γεώργιο Σταθόπουλο σε 9 μήνες φυλάκιση γιατί το Μάρτη του 2007 έκαναν τα αυτονόητα, πάλεψαν με τα σωματεία του νησιού  στο ΙΚΑ για να αναγνωριστεί ως εργατικό το ατύχημα στις Μαριές που είχε ένα νεκρό οικοδόμο και σοβαρά τραυματία το συνάδελφο του.
       Το σωματείο μας καλεί τους συναδέλφους που θέλουν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν τα δωρεάν λαϊκά φροντιστήρια που έχει οργανώσει το Εργατ/κο Κέντρο να επικοινωνήσουν με τη συνάδελφο Κούσουλα Έλλη στο 6947057920.
       Το σωματείο μας καλεί τους συναδέλφους να στηρίξουν την Τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από το Εργατ/κό Κέντρο με σκοπό την αλληλεγγύη σε ζητήματα υγείας. Για επικοινωνία, Νίκος Βουρδέρης τηλ 6946138997.




Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Ο Γραμματέας


Γιώργος Κωνσταντίνου
Νίκος Βουρδέρης