Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΓΕΝΑΡΗ



ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΓΕΝΑΡΗ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΣΤΟ ΤΤ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ
Συνάδελφοι, 
 Ακόμα μια φορά η κυβέρνηση μαζί με τους τραπεζίτες δηλώνουν με πυγμή ότι το τοπίο στον κλάδο μας πρέπει να αλλάξει ριζικά ώστε να σωθούν τα κέρδη των τραπεζών, να διασφαλιστεί η θέση τους στην Ε.Ε και παγκοσμίως. Αυτή τη φορά στόχος τους το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που με δεδομένη την απόσυρση του ενδιαφέροντος των τραπεζών για την εξαγορά του, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η συγκυβέρνηση και οι λεγόμενες «εποπτικές αρχές» να προχωρήσουν στην κατάτμηση του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Στην πρώτη θα ενταχθούν οι κερδοφόρες δραστηριότητες και στη δεύτερη τα «βαρίδια», όπως τα προβληματικά δάνεια. Νέος μεγαλομέτοχος στο κερδοφόρο κομμάτι αναλαμβάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).                                  
 Παράλληλα για τους εργαζόμενους, η εξέλιξη αυτή σημαίνει την απόλυσή τους από το ΤΤ και την επαναπρόσληψή τους από τη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, χωρίς να είναι γνωστοί οι όροι απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό πως για το ζήτημα αυτό το ΔΣ του Συλλόγου απευθύνθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας και στο ΤΧΣ, τα οποία απάντησαν ότι δε γνωρίζουν.                                                          
Συνάδελφοι
Διανύουμε μια περίοδο πρωτοφανών ανατροπών στον κλάδο μας κάτι που βέβαια δεν είναι ξεκομμένο από την ενιαία, ισοπεδωτική επίθεση που δέχονται σήμερα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα σε όλη την Ελλάδα. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ή να σκεφτόμαστε ότι εμείς μπορεί να πέσουμε στα <<μαλακά>>.  Το κύριο σήμερα είναι ο αγώνας των συναδέλφων στο ΤΤ να γίνει υπόθεση όλου του κλάδου, μέσα από κάθε απεργία, σύσκεψη, μέσα από κάθε μορφή πάλης. Τα μέτρα μπορεί να είναι σχεδιασμένα, δρομολογημένα, αλλά έχουμε την ευθύνη να αγωνιστούμε απέναντι σε όλες αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις που έρχονται και που γυρνάνε τους εργαζόμενους αιώνες πίσω.
Οι τραπεζίτες, η ΕΕ και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να διαλύσουν κάθε δικαίωμα στον κλάδο. Εμείς όμως πρέπει να κάνουμε τα δικά μας γοργά βήματα με βάση τα δικά μας συμφέροντα, τις δικές μας ανάγκες. Κάθε μάχη, κάθε απεργία μας ατσαλώνει, δίνει εμπειρία, μας μαθαίνει από τα λάθη μας. Ας σκεφτούμε ότι χθες χτυπήσαν τους συναδέλφους στην Αγροτική, σήμερα στο ΤΤ, αύριο θα έρθει η σειρά μας. Ακόμα και η ηγεσία της ΟΤΟΕ που τα τελευταία χρόνια μιλάει για διασφάλιση δικαιωμάτων και για νίκες ανοιχτά πλέον δηλώνει ότι προετοιμάζονται μαζικές απολύσεις στον κλάδο. 
 Κανένα από τα καθημερινά μας προβλήματα δεν θα λύνεται όσο κάθε εργαζόμενος στον κλάδο παραμένει σε αδράνεια, φοβισμένος, απαθής. Το κλαδικό συνδικάτο Ζακύνθου δίνει μάχη ώστε να σπάσει αυτή η κατάσταση που ξεκινά κυρίως από τη σύγχυση  και τις αυταπάτες που καλλιεργούνται χρόνια τώρα στον κλάδο. Αν δεν είμαστε τώρα όλοι μαζί απέναντι στο τραπεζικό κεφάλαιο, δίπλα στους συναδέλφους μας στον κλάδο, δίπλα στους εργαζόμενους που πλήττονται, τότε συνεχώς θα βλέπουμε τα δικαιώματα μας να σφαγιάζονται και η επιβίωση μας να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Μόνο έτσι θα αναπτύξουμε αγώνες που θα είναι κερδοφόροι, μόνο έτσι θα βάλουμε τα θεμέλια για να απαντήσουμε με αντεπίθεση στην επίθεση που δεχόμαστε σήμερα από το κεφάλαιο, την ΕΕ, την κυβέρνηση .
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Ο Γραμματέας


Γιώργος Κωνσταντίνου
Νίκος Βουρδέρης