Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ; ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ;

ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

Μετά τις βιομηχανίες, τα πολυκαταστήματα, τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, τις πρώην ΔΕΚΟ ήρθε η ώρα των τραπεζών. Μετά την Αγροτική, την Εμπορική, τη Γενική, την Millenium, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και άλλες τράπεζες, ήρθε η ώρα και της Τράπεζας Πειραιώς.

Η εργοδοσία ανακοίνωσε μειώσεις μισθών 12% και εκ περιτροπής εργασία (4ήμερο), με αντίστοιχη μείωση μισθού.

Ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς, οι εργαζόμενοι σ’ όλες τις Τράπεζες, να δώσουν ενωτικά, μαχητικά, ταξικά τη μοναδική απάντηση που αναλογεί στις ανάγκες τις δικές τους και των οικογενειών τους:

ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Οι τραπεζίτες, αφού «έσκασαν» από τα τεράστια κέρδη, στηριγμένοι στην δουλειά των εργαζόμενων από το πρωί μέχρι το βράδυ, με εκατομμύρια εργατοώρες υπερωριών απλήρωτες και κλεμμένες, με πάγωμα (βλ. μείωση) μισθών εδώ και καιρό, στηριγμένοι πάνω στα ληστρικά επιτόκια και τα παιχνίδια του χρηματιστηρίου, θέλουν να ισοφαρίσουν μέρος της «χασούρας» που θα έχουν τα κέρδη τους από το κούρεμα των ομολόγων.

Σε συντονισμό μεταξύ τους, πάνε για δραστικές μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, παντού για να ανοίξουν νέους δρόμους κερδοφορίας, πατώντας στο πτώμα των εργατικών δικαιωμάτων. Ότι χάνεται τώρα δεν θα μας επιστραφεί μετά την κρίση. Η εμπειρία από δεκάδες επιχειρήσεις λέει: όπου οι εργαζόμενοι δέχτηκαν μειώσεις μισθών ΔΕΝ απέτρεψαν τις απολύσεις, αλλά άνοιξαν το δρόμο γι’ αυτές.

Οι τραπεζίτες δεν θα σταματήσουν εδώ. Η υποχώρηση θα τους ανοίξει την όρεξη για νέα επίθεση σε μισθούς, δικαιώματα.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΥΡΙΣΜΟ.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ: ΠΟΙΟΣ - ΠΟΙΟΝ

Η ΟΤΟΕ και οι επιχειρησιακοί σύλλογοι, όπως και στις περιπτώσεις των άλλων τραπεζών, με το άκουσμα των μειώσεων μισθών, ξανακλείστηκαν στα γραφεία με τους δικηγόρους αντί να κινητοποιήσουν ΑΜΕΣΑ τους εργαζόμενους. Άλλωστε είναι οι ίδιοι που, τόσα χρόνια, υπονόμευαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σε συνεργασία με τους εργοδότες. Χρησιμοποιούσαν, έντεχνα, μαζί μ’ αυτούς, τον εκβιασμό «ή μειώσεις μισθών ή απολύσεις ή εθελούσιες αποχωρήσεις». Σήμερα, πέρα από αγωνιστικές κορώνες που θα βγάλουν, ετοιμάζουν το ίδιο σκηνικό.

Οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες τους γνωρίζουν πια. ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

Και μόνο η αλλαγή του συσχετισμού στις Τράπεζες, είναι μια πρώτη απάντηση που μπορεί να στριμώξει τους τραπεζίτες, να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν να κάνουν με όσους μέχρι τώρα «τα συμφωνούσαν».

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Κανένας συνάδελφος, οι συνάδελφοι καμιάς τράπεζας δεν πρέπει να κλειστούν στο «μαγαζί» τους, να μείνουν μόνοι και ευάλωτοι στην γενικευμένη επίθεση. Οι μειώσεις μισθών και συνολικά του κόστους εργασίας, είναι η προετοιμασία του νέου κύκλου εξαγορών και συγχωνεύσεων των τραπεζών. Το δυνάμωμα τους, θα περάσει πάνω από τη δική μας φτώχεια, ανασφάλεια, ανεργία. Σήμερα πρέπει ο καθένας προσωπικά να πάρει την ευθύνη του απέναντι στον εαυτό του, την οικογένεια του, τα παιδιά του. Κανείς δεν σώζει τίποτα με υποχωρήσεις. Μείωση μισθού (εκτός των άλλων) σημαίνει μείωση της αποζημίωσης, άνοιγμα του δρόμου για την απόλυση.

Μαζικά – συλλογικά – οργανωμένα – αποφασιστικά – χωρίς φόβο, να κάνουμε τους τραπεζίτες να φοβηθούν αυτοί.

Να δώσουμε απάντηση στον τραπεζίτη πρωθυπουργό και στη συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ), που έγινε όχι για να σώσει τη χώρα αλλά τους τραπεζίτες και τους άλλους κεφαλαιοκράτες, τσακίζοντας τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Να οργανώσουμε την αντίσταση και την αντεπίθεση σε επίπεδο κλάδου. Με γενικές συνελεύσεις, με συνελεύσεις σε κάθε κατάστημα, με επιτροπές αγώνα σε κάθε κατάστημα που θα οργανώσει από τα κάτω τον αγώνα με τη συνείδηση: οι θυσίες του αγώνα δεν πάνε χαμένες. Οι θυσίες για την εργοδοσία και τα συμφέροντα της είναι αυτές που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα, είναι επικίνδυνες. Να μη περιμένουν οι συνάδελφοι μιας τράπεζας πότε θα έρθουν «τα «κακά μαντάτα» και σ’ αυτούς. Με σύνθημα «όλοι για έναν και ένας για όλους» να μπει στη δράση κάθε τραπεζοϋπάλληλος

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ.

ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού σε καλεί σε ταξική συσπείρωση και πάλη. Έλα σε επαφή με το ΠΑΜΕ, με το κλαδικό σωματείο χρηματοπιστωτικού στην Αθήνα, με το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού σε Θεσσαλονίκη και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Με τις κατά τόπους τοπικές γραμματείες του ΠΑΜΕ.

Η οργάνωση ενός ταξικού, αποτελεσματικού αγώνα δεν μπορεί να είναι υπόθεση των ηγεσιών που άνοιξαν το δρόμο για όσα ζούμε σήμερα.

Είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζόμενων και των ταξικών δυνάμεων του κλάδου, των ταξικών δυνάμεων σε όλους τους κλάδους.

ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Καραμπέτσος Θανάσης 6980497716

Καρυώτη Ήβα 6949733543

Κωνσταντίνου Γιώργος 6947304676

Λάππας Θανάσης 6976330556

Μαντούδης Αποστόλης 6973649588

Μανώλης Κώστας 6937471063

Μπαλού Αλεξάνδρα 6977744095

Μπεκιάρη Ειρήνη 6977296010

Νικολοπούλου Μαρία 6948305349

Τσαγκάρη Νίνα 6977594847

Χαλιού Έφη 6973419392